Pesto z naci marchewki

Warzywa korzeniowe, takie jak marchewka czy pietruszka, znane są ze swojej uniwersalności i odżywczości zawartej w korzeniu (korzeń to części rośliny, w której magazynuje ona składniki odżywcze). Mało kto jednak wie, jakie dobroci kryją się w naci! Nać pietruszki to popularny dodatek, ale czy słyszałaś o przepisie na nać marchewki? Okazuje się, że warto szukać na targach marchewek z nacią, bo ta zielona nadziemna część sprawdzi się idealnie jako składnik na szybkie pesto!

Pesto z naci marchewki

Prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie wyrzucanej zwykle naci marchwi. Ma więcej witaminy C niż korzeń, jest bogata w witaminę K i stanowi niezłą dawkę chlorofilu. Koniecznie wprowadź ją do swojej kuchni.

Pesto z naci marchewki – co potrzebujesz?

  • 1 pęczek naci marchewki
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny lub odrobinę więcej do smaku
  • 5 łyżek nierafinowanego oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
Pesto z naci marchewki

Pesto z naci marchewki – jak przygotować i stosować?

  1. Nać marchewki bardzo dokładnie przepłucz wodą, aby pozbyć się wszelkiej ziemi i piasku. Oberwij łodyżki, a liście pokrój na mniejsze części.
  2. Czosnek obierz i pokrój na na mniejsze kawałki.
  3. Słonecznik delikatnie upraż na suchej patelni.
  4. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, miksuj blenderem, powoli dodając oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Przełóż do czystego i wyparzonego słoika, zalej odrobiną oleju aby pesto nie ciemniało (odcina się dostęp tlenu). Szczelnie zakręcone przechowuj w lodówce.

Pesto jest idealne do makaronów, w postaci pasty do kanapek, sosu do pieczonych warzyw lub dipu do świeżych oraz dressingu do sałat. Może również stanowić wkład do wytrawnych szejków.

Miłego zielonego dnia
Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek
Pesto z naci marchewki
Pesto z naci marchewki
Pesto z naci marchewki

Jeśli zainteresował Cię ten wpis, zapraszam do innych wpisów dotyczących wykorzystywania surowców roślinnych w kuchni:

polecane artykuły

Jak prowadzić warsztaty?

Jak prowadzić warsztaty?

Marzysz o prowadzeniu warsztatów rękodzielniczych w duchu ekologii i zero waste? Poznaj sprawdzone sposoby doświadczonej prowadzącej. Przeczytaj!

dołącz do zielonej społeczności

Podcast

Posłuchaj podcastu
Jest Zielono w dowolnym momencie.

Youtube

Jeśli wolisz słuchać
i oglądać

Instagram

Jeśli chcesz być
na bieżąco.

Facebook

Jeśli chcesz
nie tylko oglądać,
ale i porozmawiać.

0
jestemzielona.pl
jestemzielona.pl

Odbierz 10 przepisów na naturalne kosmetyki, które z łatwością zrobisz w domu

warsztaty mydlarskie, kosmetyczne i świec sojowych

Hej 🙂 Sprawdź teraz skrzynkę pocztową i potwierdź zapis. Pamiętaj o sprawdzeniu spamu, maile lubią tam wpadać.