Warzywa korzeniowe, takie jak marchewka czy pietruszka, znane są ze swojej uniwersalności i odżywczości zawartej w korzeniu (korzeń to części rośliny, w której magazynuje ona składniki odżywcze). Mało kto jednak wie, jakie dobroci kryją się w naci! Nać pietruszki to popularny dodatek, ale czy słyszałaś o przepisie na nać marchewki? Okazuje się, że warto szukać na targach marchewek z nacią, bo ta zielona nadziemna część sprawdzi się idealnie jako składnik na szybkie pesto!
Prosty i smaczny pomysł na wykorzystanie wyrzucanej zwykle naci marchwi. Ma więcej witaminy C niż korzeń, jest bogata w witaminę K i stanowi niezłą dawkę chlorofilu. Koniecznie wprowadź ją do swojej kuchni.
Pesto z naci marchewki – co potrzebujesz?
- 1 pęczek naci marchewki
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny lub odrobinę więcej do smaku
- 5 łyżek nierafinowanego oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Pesto z naci marchewki – jak przygotować i stosować?
- Nać marchewki bardzo dokładnie przepłucz wodą, aby pozbyć się wszelkiej ziemi i piasku. Oberwij łodyżki, a liście pokrój na mniejsze części.
- Czosnek obierz i pokrój na na mniejsze kawałki.
- Słonecznik delikatnie upraż na suchej patelni.
- Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu, miksuj blenderem, powoli dodając oleju, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji pesto. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przełóż do czystego i wyparzonego słoika, zalej odrobiną oleju aby pesto nie ciemniało (odcina się dostęp tlenu). Szczelnie zakręcone przechowuj w lodówce.
Pesto jest idealne do makaronów, w postaci pasty do kanapek, sosu do pieczonych warzyw lub dipu do świeżych oraz dressingu do sałat. Może również stanowić wkład do wytrawnych szejków.
Miłego zielonego dnia
Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek
Jeśli zainteresował Cię ten wpis, zapraszam do innych wpisów dotyczących wykorzystywania surowców roślinnych w kuchni: