Nalewka z zielonych orzechów

Orzech włoski to znana od tysięcy lat przez zielarzy i fitoterapeutów roślina o wielu walorach leczniczych i wzmacniających organizm. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, pierwotniakobójcze i antybakteryjne. Początek lipca to ostatni miesiąc, w którym możesz zrobić pyszną nalewkę z zielonych orzechów.

Nalewka z zielonych orzechów
W medycynie ludowej oraz w dawnej medycynie oficjalnej przetwory z naowocni orzecha stosowano w nieżytach żołądka i jelit, w schorzeniach skóry, wrzodach, zapaleniach oka, w zestawieniach dodatkowo w cukrzycy, zapaleniu żołądka, jako środek “czyszczący krew”, w zatruciu krwi i przy niedokrwistości.
Przetwory z naowocni i liści orzecha włoskiego (napar, odwar) zawierają substancje antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze (stosować na czczo mocne odwary, ekstrakty), ściągające, przeciwwysiękowe, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Hamują biegunkę i niestrawność, nadmierne procesy fermentacji oraz wzdęcia, zmniejszają wydzielanie mleka podczas laktacji. Powstrzymują też procesy ropne, łagodzą świąd skóry, zmniejszają obrzęk błon śluzowych.

W medycynie wykorzystuje się niemalże wszystkie elementy orzecha, ale dzisiaj skupimy się na jego owocach (naowocni).

Nalewka z zielonych orzechów

Nalewka z zielonych orzechów – czego potrzebujesz?

Pamiętaj, aby zbierać owoce z drzew rosnących z dala od głównych dróg i zanieczyszczeń.

  • 25 zielonych orzechów przeciętych na pół lub ćwiartki (zbierane w czerwcu lub na początku lipca – muszą być miękkie)
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr przegotowanej wody
  • 1 pomarańcza pokrojona np. na ósemki (użyj pomarańczy ekologicznej – będzie używana w całości ze skórką)
  • 1 cytryna pokrojona np. na ćwiartki (jak w przypadku pomarańczy, będzie używana w całości ze skórką)
  • 1 kg cukru lub 2-3 szklanki miodu
  • 1 laska wanilii lub cynamonu
  • Kilka goździków do smaku
Poniżej zamieściłam nagranie z live’a, gdzie pokazuję krok po kroku, jak zrobić nalewkę. Możesz obejrzeć instrukcję w formie wideo lub przeczytać przepis wykonania, który znajdziesz pod filmem.

Nalewka z zielonych orzechów – jak zrobić?

  1. Orzechy umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Pokrojone orzechy wrzuć do słoja, dodaj przyprawy oraz spirytus.
  2. Jeżeli dodajesz cukier, rozpuść go w ciepłej wodzie. Jeżeli miodu, rozpuść go w letniej wodzie. Syrop cukrowy lub z miodu dodaj do słoja po ostygnięciu wody.
  3. Słój przykryj gazą i pozostaw w ciepłym i słonecznym miejscu na co najmniej 30 dni, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
  4. Jeżeli nalewka jest za gorzka, dodaj trochę miodu.
  5. Przelej nalewkę do ciemnej butelki i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu.

Zaleca się 1 kieliszek profilaktycznie pić raz dziennie po posiłku, najlepiej po obiedzie, przez minimum miesiąc. Dr Różański poleca do 2 kieliszków dziennie w razie osłabienia i zaburzeń trawiennych.

Na podstawie przepisu od Agnieszki Rusiak oraz opracowań dr Różańskiego.

Miłego zielonego dnia
Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek
Nalewka z zielonych orzechów
Nalewka z zielonych orzechów
Nalewka z zielonych orzechów
Jeśli zainteresował Cię ten wpis, zapraszam do innych wpisów dotyczących wykorzystywania surowców roślinnych w kuchni:

polecane artykuły

Jak prowadzić warsztaty?

Jak prowadzić warsztaty?

Marzysz o prowadzeniu warsztatów rękodzielniczych w duchu ekologii i zero waste? Poznaj sprawdzone sposoby doświadczonej prowadzącej. Przeczytaj!

Pesto z naci marchewki

Pesto z naci marchewki

Szybki i prosty przepis na przepyszne pesto z naci marchewki. Nie wyrzucaj, gotuj zero waste!

dołącz do zielonej społeczności

Podcast

Posłuchaj podcastu
Jest Zielono w dowolnym momencie.

Youtube

Jeśli wolisz słuchać
i oglądać

Instagram

Jeśli chcesz być
na bieżąco.

Facebook

Jeśli chcesz
nie tylko oglądać,
ale i porozmawiać.

0
jestemzielona.pl
jestemzielona.pl

Odbierz 10 przepisów na naturalne kosmetyki, które z łatwością zrobisz w domu

warsztaty mydlarskie, kosmetyczne i świec sojowych

Hej 🙂 Sprawdź teraz skrzynkę pocztową i potwierdź zapis. Pamiętaj o sprawdzeniu spamu, maile lubią tam wpadać.