Orzech włoski to znana od tysięcy lat przez zielarzy i fitoterapeutów roślina o wielu walorach leczniczych i wzmacniających organizm. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, pierwotniakobójcze i antybakteryjne. Początek lipca to ostatni miesiąc, w którym możesz zrobić pyszną nalewkę z zielonych orzechów.

Przetwory z naowocni i liści orzecha włoskiego (napar, odwar) zawierają substancje antyseptyczne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwpasożytnicze (stosować na czczo mocne odwary, ekstrakty), ściągające, przeciwwysiękowe, przeciwkrwotoczne i przeciwzapalne. Hamują biegunkę i niestrawność, nadmierne procesy fermentacji oraz wzdęcia, zmniejszają wydzielanie mleka podczas laktacji. Powstrzymują też procesy ropne, łagodzą świąd skóry, zmniejszają obrzęk błon śluzowych.
W medycynie wykorzystuje się niemalże wszystkie elementy orzecha, ale dzisiaj skupimy się na jego owocach (naowocni).

Nalewka z zielonych orzechów – czego potrzebujesz?
Pamiętaj, aby zbierać owoce z drzew rosnących z dala od głównych dróg i zanieczyszczeń.
- 25 zielonych orzechów przeciętych na pół lub ćwiartki (zbierane w czerwcu lub na początku lipca – muszą być miękkie)
- 1 litr spirytusu
- 1 litr przegotowanej wody
- 1 pomarańcza pokrojona np. na ósemki (użyj pomarańczy ekologicznej – będzie używana w całości ze skórką)
- 1 cytryna pokrojona np. na ćwiartki (jak w przypadku pomarańczy, będzie używana w całości ze skórką)
- 1 kg cukru lub 2-3 szklanki miodu
- 1 laska wanilii lub cynamonu
- Kilka goździków do smaku
Nalewka z zielonych orzechów – jak zrobić?
- Orzechy umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Pokrojone orzechy wrzuć do słoja, dodaj przyprawy oraz spirytus.
- Jeżeli dodajesz cukier, rozpuść go w ciepłej wodzie. Jeżeli miodu, rozpuść go w letniej wodzie. Syrop cukrowy lub z miodu dodaj do słoja po ostygnięciu wody.
- Słój przykryj gazą i pozostaw w ciepłym i słonecznym miejscu na co najmniej 30 dni, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką.
- Jeżeli nalewka jest za gorzka, dodaj trochę miodu.
- Przelej nalewkę do ciemnej butelki i przechowuj w ciemnym pomieszczeniu.
Zaleca się 1 kieliszek profilaktycznie pić raz dziennie po posiłku, najlepiej po obiedzie, przez minimum miesiąc. Dr Różański poleca do 2 kieliszków dziennie w razie osłabienia i zaburzeń trawiennych.
Na podstawie przepisu od Agnieszki Rusiak oraz opracowań dr Różańskiego.