Malinowe przetwory cieszą się niezmiennie ogromną popularnością. Ich letni, delikatny smak pasuje do deserów, obiadów na słodko, letnich przekąsek oraz oczywiście do alkoholu! Dzisiaj przedstawię Wam przepis z aromatycznym dodatkiem przypraw korzennych, które wspaniale sprawdzą się w malinowej nalewce. Nalewki mają to do siebie, że potrzeba do nich więcej cierpliwości niż wysiłku. To co? Działamy!
Jeżeli nie masz cierpliwości albo po prostu nie pijesz nalewek, zrób syrop malinowy. Przepis na syrop znajdziesz tutaj.
Nalewka malinowa z przyprawami korzennymi – czego potrzebujesz?
- 2,5 kg malin
- 2 kg cukru
- miód
- świeży imbir
- 2 łyżki całych goździków
- 2 laski cynamonu
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra wódki
- 0,5 litra wody
Ilość składników możesz zmniejszać lub zwiększać w zależności od ilości nalewki, którą chcesz zrobić. Zachowaj jednak proporcje, aby otrzymać wyśmienity smak nalewki malinowej z przyprawami korzennymi.
Nalewka malinowa z przyprawami korzennymi – jak zrobić?
- Imbir pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z innymi przyprawami, miodem i cukrem.
- Maliny układaj w 4-5 litrowym słoju warstwami, każdą z nich przesypując przyprawami. Pozostaw na dobę by puściły sok.
- Następnego dnia zalej całość spirytusem, zamknij słój i odstaw na 2 tygodnie.
- Po tym czasie, nalewkę przelej do innego słoja a owoce zalej wódką. Odstaw owoce i nalewkę ze spirytusem na kolejne 2 tygodnie.
- Następnie odcedź maliny z wódki, zalej je zimną, przegotowaną wodą i zostaw na jeden dzień. Spirytus, wódkę i wodę połącz razem i przelej do butelek. Maliny wyrzuć na kompostownik.
Zabutelkowana nalewka powinna “przerabiać się” jeszcze przez 4 miesiące, zaczynamy robić ją w sierpniu lub wrześniu, a gotowa do spożycia jest w grudniu. Idealnie na zimowe, grudniowe wieczory.
Przepis przygotowała Marta Suchocka, którą możecie znaleźć tutaj.
P.S. Jeżeli zostało Ci trochę malin, zrób z nich ocet albo mydło 😊 Sprawdź kurs tworzenia rzemieślniczych mydeł w kostce “Naturalnie, że mydło”.