Podcast: Download (Duration: 20:42 — 19.0MB)
Odcinek 47
Wiele osób marzy o tym, by mieć zdrowe, lśniące włosy. Często jednak nie chcemy stosować chemii (popieram!), stawiamy na naturalne i ekologiczne sposoby pielęgnacji. Jeśli i Ty chcesz cieszyć się pięknymi, naturalnie rozjaśnionymi włosami, koniecznie posłuchaj tego odcinka.
Z tego odcinka dowiesz się:
- jak zadbać o skórę głowy
- jak naturalnie rozjaśnić włosy
- na co uważać podczas mycia głowy
jakich składników unikać w szamponach - gdzie kupić produkty do przygotowania płukanek i szamponów
- czym jest i co daje olejowanie włosów
dlaczego słońce nie jest naszym sprzymierzeńcem
Podaję konkretne przepisy na to, jak naturalnie rozjaśnić włosy, listę produktów i proporcje do ich połączenia.
Zapraszam serdecznie!
Przepisy, które opisałam w odcinku:
1. Napar z rumianku
1 czubata łyżka rumianku (lub 2-3 saszetki)
1 szklanka wrzątku
Zalać rumianek wrzątkiem, trzymać pod przykryciem 15 min. Odcedzić. Po wystygnięciu płukać włosy po myciu.
2. Płukanka z rumianku i dziewanny
Dziewanna w postaci żółtych ususzonych kwiatków lub gotowa kupiona w sklepie zielarskim
1 kopiasta łyżka wymieszanej suszonej dziewanny + rumianku
1 szklanka wrzątku
1 cytryna
Zalać mieszankę wrzątkiem, trzymać pod przykryciem 30 minut. Do odcedzonego naparu dodać 1 łyżkę cytryny (cytryna rozjaśnia i zakwasza, co jest dobre dla włosów i skóry głowy). Płukać włosy wystudzoną płukanką.
3. Podbarwianie włosów rabarbarem:
½ szklanki zmielonego korzenia rabarbaru (do kupienia w zielarni)
1 cytryna
1 łyżka oleju roślinnego (np. z bawełny, NIE rycynowy)
Wrzątek
Wymieszać korzeń rabarbaru, cytrynę, olej i dodać tyle wody, by otrzymać konsystencję papki. Zostawić na 15 minut, by naciągnęło, odcedzić i nałożyć na włosy. Po 15-30 minutach spłukać dokładnie włosy.
4. Maska na włosy z korzenia rabarbaru
1 łyżka suszonej dziewanny
1 łyżka suszonego rumianku
1 łyżka suszonego korzenia rabarbaru
sok z 1 cytryny
1 czubata łyżeczka miodu
woda do uzyskania odpowiedniej konsystencji (papki)
Wymieszać do uzyskania papki, odcedzić, nałożyć na włosy. Po 30 minutach zmyć.
5. Płukanka z szyszkami chmielu
Garść szyszek chmielu (świeży lub suszony z zielarni)
5 łyżek suszonego rumianku
2 szklanki wrzątku
Zaparzać pod przykryciem 20-30 min. Odcedzić, wystudzić i po umyciu przepłukać włosy.
6. Maska z korzenia rabarbaru
1 kopiasta łyżka suszonego korzenia rabarbaru
½ szklanki wrzątku
Gotować 5-10 minut. Odcedzić. Zostawić do wystygnięcia.Dodać 2 łyżki jogurtu na ¾ szklanki odwaru + sok z cytryny + łyżkę miodu. Tak przygotowaną maskę nakładać na włosy. Dokładnie spłukać.