Podcast: Download (Duration: 34:44 — 32.0MB)
Odcinek 07
Czy prowadzenie biznesu opartego o zero waste jest opłacalne? Czy to tylko chwilowa moda, która za chwilę zniknie? Jaka jest świadomość konsumencka? Od dawna myślałam na te tematy i poprosiłam Małgorzatę Staniszewską, żeby na przykładzie swojego sklepu BIOrę w Poznaniu wyjaśniła mi te kwestie.
Ale nie rozmawiamy tylko o pieniądzach. Większość naszej rozmowy poświęcona jest celowi dla którego powstał sklep – uświadamianiu potrzeby ograniczania produkcji śmieci dla naszego zdrowia i dla dobra naszej planety.
P.S. Odcinek nagrywałyśmy w Ogrodzie Szeląg więc z tyłu możecie usłyszeć hałas kosiarki czy rozmowy osób relaksujących się na łonie natury 🙂 🙂 🙂
O czym jeszcze jest rozmowa?
- Jak Opener Festival i Alliexpres przyczyniły się do otwarcia sklepu zerowaste?
- Czy żywność powinna być dzielona na tę BIO i na tę „zwyczajną”?
- Dlaczego jedzenie BIO jest droższe?
- Jak wybiera się dostawców do sklepu z ekologiczną żywnością?
- Jak uzyskać zniżkę podczas zakupów w BIOrę?
- Czy jest moda na zero waste i czy żyjemy w różowej bańce?
Miłego zielonego dnia!
Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek
Strony i miejsca, o których mówimy w odcinku
- BIOrę – sklep z ekologiczną żywnością i nie tylko prowadzony przez Małgosię Staniszewską
- Nagie z natury – sklep bez opakowań w Warszawie
- Bez pudła – sklep bez opakowań we Wrocławiu
- Zmień to – sklep bez opakowań w Szczecinie
- Naturofaktura czyli marka akcesoriów zero waste do kuchni i na zakupy
Zapraszam Cię również do wysłuchania odcinka nr 6 podcastu Jest Zielono, w którym z Agnieszką Sadowską – Konczal rozmawiamy o tym czym w ogóle jest zero waste? Czy to tylko moda, która zaraz przeminie? Jak robić a czego nie robić by być zero waste? I dlaczego nie ma dobrego tłumaczenia “zero waste” na język polski?