Podcast: Download (Duration: 39:06 — 35.8MB)
Odcinek 72
W dzisiejszym odcinku rozmawiam z gościem, który… no właśnie, zanim Ci go przedstawię, muszę zrobić małe wprowadzenie. Kiedy rozpoczęłam przygodę z Pracownią Boruja, o którą tak często jestem pytana, ale też kiedy na poważnie zaczęłam podchodzić do projektu Jestem Zielona i do podcastu Jest Zielono, nagle w magiczny sposób zaczęli pojawiać się wokół mnie ludzie. Ludzie pełni pasji, realizujący swoje marzenia. I z taką właśnie osobą dzisiaj rozmawiam. Moim gościem jest Weronika Rybińska, a tematem naszej rozmowy będzie… Koza na Lawendzie. Co to takiego? Posłuchaj.
Kiedy poprosiłam Weronikę, by powiedziała o sobie kilka słów, rozpoczęła tak:
Mam na imię Weronika i razem z mężem prowadzę nieduże gospodarstwo ekologiczne pod Grunwaldem, na Mazurach. Mamy dzieci, pasiekę i stado kóz. Od kilku lat zajmowanie się gospodarstwem jest moją pracą. Kocham kozy i dzięki ich mleku wytwarzam kozie jogurty, twarogi i sery. Pochodzę ze wsi i zawsze ciągnęło mnie do grzebania w ziemi, siania i sadzenia. Ogromną satysfakcję przynosi mi patrzenie, jak moja praca rodzi pyszne dary natury – warzywa i owoce. Pasja do serów i miodów musiała się po prostu pojawić, ponieważ lubię gotować i jeść.
Chcesz wiedzieć więcej? Posłuchaj…
Z tego odcinka dowiesz się:
- Skąd pomysł na nazwę Koza na Lawendzie.
- Gdzie dokładnie znajduje się gospodarstwo i się w nim znajduje.
- Jak się hoduje kozy.
- Czy to prawda, że kozy śmierdzą.
- Czy koza rzeczywiście zje wszystko i czy nie zjada tej uprawianej lawendy.
- Jak się produkuje kozi ser.
- Czym ser kozi wyprodukowany w domu różni się od tego sklepowego.
- Jak zdobyć certyfikat na uprawę sera.
- Czym jest krótki łańcuch dostaw.
- Kiedy Weronika znajduje czas na pisanie e-booków i nagrywanie podcastu.