Podcast: Download (Duration: 55:43 — 52.0MB)
Odcinek 01
Nie mają szefów ani prezesów. Zysk nie jest dla nich istotny. Tak działają polskie kooperatywy spożywcze. W zamian za poświęcony im czas oferują zdrową żywność oraz poczucie wspólnoty. Z Łukaszem Nowakiem z Poznańskiej Kooperatywy Spożywczej rozmawiam o idei kooperatyw, biocertyfikatach – a raczej ich braku, suwerenności żywnościowej, zaletach i wadach bycia członkiem kooperatywy i o tym, dlaczego organiczne jedzenie wcale nie musi być drogie.
O czym jest rozmowa?
- Czym różnią się kooperatywy od RWSów i projektu Lokalny Rolnik?
- Czy polskie kooperatywy mają problemy?
- Dlaczego organiczne jedzenie wcale nie musi być drogie?
- Po co komu biocertyfikaty?
- Jakie są korzyści z bycia częścią kooperatywy? Dla sprzedających i dla kupujących?
- Jak można się zapisać do kooperatywy? Czy trzeba za to płacić?
- I czy każdy może stać się członkiem kooperatywy?
- Jakie są jeszcze Kooperatyw w Polsce? Ile ich jest w Polsce? Jak działają?
- Co to jest Forum Suwerenności Żywnościowej Nyleni?