Podcast: Download (Duration: 36:17 — 33.2MB)
Subskrybuj: Apple Podcasts | Android | Spotify | RSS
Jakie chwasty jeść zimą
Z moim dzisiejszym gościem, biologiem molekularnym, doktorem biochemii, Małgorzatą Kalembą-Dróżdż porozmawiamy o zbieraniu roślin późną jesienią i zimą i wykorzystaniu ich w… kuchni. Z tego odcinka dowiecie się również, jakie chwasty jeść zimą i dlaczego warto w ogóle to robić. Łamiemy schematy i podpowiadamy, że chwasty jednak powinny być docenione!
Z moim gościem spotkałam się w sierpniu tego roku na konferencji. Zafascynowana wykładem Małgosi „Chwasty jako element zrównoważonej diety” postanowiłam z nią porozmawiać. Z rozmowy dowiecie się, dlaczego chwasty są tak niedocenianym, a tak potrzebnym elementem naszej kuchni. Zapraszam 🙂
Z tego odcinka dowiesz się:
- czym jest chwast i czy rzeczywiście jest niepożądanym gościem w ogródku,
- jak wykorzystać chwasty w kuchni,
- jakie rośliny można wykorzystywać w gospodarstwie domowym jesienią i zimą,
- czy wykorzystywane rośliny powinny być świeże,
- jak przygotować rośliny (w tym żołędzie i liście) do spożycia,
- jakie są zasady zbierania dzikich roślin (np. na polu czy w lesie),
- czy jedzenie dzikich roślin jest bezpieczne i na co zwrócić uwagę,
- o książkach kulinarnych Małgosi, które warto mieć w swojej kuchni.
O tych i wielu innych ciekawostkach na temat jadanych roślin rozmawiamy dziś z Małgosią. Podpowiadamy też, jakie chwasty jeść zimą. Zainteresował Cię ten temat? Posłuchaj!
Zapraszam serdecznie!
W podcaście mówimy o książkach Małgosi (do kupienia w większości księgarni internetowych):
- Kwiatowa uczta
- Jadalne kwiaty
- Pyszne chwasty
- Różane przepisy
- Smakowite drzewa
Zapraszamy też na bloga Małgosi Trochę Inna Cukiernia
Miłego zielonego dnia
Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek
Czy wiesz, że możesz wygodnie słuchać podcastu Jest zielono na swoim telefonie?
Wystarczy, że klikniesz jedną z poniższych ikon i dodasz podcast do ulubionych, a nie przeoczysz żadnego odcinka!