fbpx

Jakie chwasty jeść zimą

Z moim dzisiejszym gościem, biologiem molekularnym, doktorem biochemii,  Małgorzatą Kalembą-Dróżdż porozmawiamy o zbieraniu roślin późną jesienią i zimą i wykorzystaniu ich w… kuchni. Z tego odcinka dowiecie się również, jakie chwasty jeść zimą i dlaczego warto w ogóle to robić. Łamiemy schematy i podpowiadamy, że chwasty jednak powinny być docenione!

Z moim gościem spotkałam się w sierpniu tego roku na konferencji. Zafascynowana wykładem Małgosi „Chwasty jako element zrównoważonej diety” postanowiłam z nią porozmawiać. Z rozmowy dowiecie się, dlaczego chwasty są tak niedocenianym, a tak potrzebnym elementem naszej kuchni. Zapraszam 🙂

Z tego odcinka dowiesz się:

  • czym jest chwast i czy rzeczywiście jest niepożądanym gościem w ogródku,
  • jak wykorzystać chwasty w kuchni,
  • jakie rośliny można wykorzystywać w gospodarstwie domowym jesienią i zimą,
  • czy wykorzystywane rośliny powinny być świeże,
  • jak przygotować rośliny (w tym żołędzie i liście) do spożycia,
  • jakie są zasady zbierania dzikich roślin (np. na polu czy w lesie),
  • czy jedzenie dzikich roślin jest bezpieczne i na co zwrócić uwagę,
  • o książkach kulinarnych Małgosi, które warto mieć w swojej kuchni.

O tych i wielu innych ciekawostkach na temat jadanych roślin rozmawiamy dziś z Małgosią. Podpowiadamy też, jakie chwasty jeść zimą. Zainteresował Cię ten temat? Posłuchaj!

Zapraszam serdecznie!

W podcaście mówimy o książkach Małgosi (do kupienia w większości księgarni internetowych):

  • Kwiatowa uczta
  • Jadalne kwiaty
  • Pyszne chwasty
  • Różane przepisy
  • Smakowite drzewa

Zapraszamy też na bloga Małgosi Trochę Inna Cukiernia 

Jeżeli zainteresował Cię temat wykorzystania chwastów w kuchni, polecam Ci również te odcinki podcastu Jest Zielono:

A jeśli chciałbyś / chciałabyś posłuchać podcastu na konkretny temat, masz problem, z którym nie wiesz, jak sobie poradzić lub jest osoba, której bardzo chciałbyś posłuchać, napisz do mnie na adres  agnieszka@jestemzielona.pl i powiedz, o czym chcesz usłyszeć w kolejnych odcinkach podcastu Jest Zielono.

 

Miłego zielonego dnia

Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek

Czy wiesz, że możesz wygodnie słuchać podcastu Jest zielono na swoim telefonie?
Wystarczy, że klikniesz jedną z poniższych ikon i dodasz podcast do ulubionych, a nie przeoczysz żadnego odcinka!

JZ62 Jakie chwasty jeść zimą
JZ62 Jakie chwasty jeść zimą
JZ62 Jakie chwasty jeść zimą
JZ62 Jakie chwasty jeść zimą
JZ62 Jakie chwasty jeść zimą
Newsletter
JESZCZE NIE WYCHODŹ :) Zapisz się na newsletter “Jestem zielona” i jako pierwsza otrzymuj informacje o terminach warsztatów kosmetycznych i mydlarskich, najnowszych odcinkach podcastu Jest Zielono oraz proste przepisy na naturalne kosmetyki.
Dziękuję za zapisanie się na mój newsletter. Został jeszcze jeden krok, potwierdź proszę swój adres e-mail. Szczegóły znajdziesz w przesłanej wiadomości.
Podanie swoich danych jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na przetwarzanie ich w celu otrzy­my­wa­nia new­slet­tera oraz informacji handlowych o blogowych produktach, np. warsztatach.
Don't miss out. Subscribe today.
×
×
WordPress Popup

Pin It on Pinterest

Share This