fbpx

Nie mają szefów ani prezesów. Zysk nie jest dla nich istotny. Tak działają polskie kooperatywy spożywcze. W zamian za poświęcony im czas oferują zdrową żywność oraz poczucie wspólnoty. Z Łukaszem Nowakiem z Poznańskiej Kooperatywy Spożywczej rozmawiam o idei kooperatyw, biocertyfikatach – a raczej ich braku, suwerenności żywnościowej, zaletach i wadach bycia członkiem kooperatywy i o tym, dlaczego organiczne jedzenie wcale nie musi być drogie.

O czym jest rozmowa? kooperatywy spożywcze

  • Czym różnią się kooperatywy od RWSów i projektu Lokalny Rolnik?
  • Czy polskie kooperatywy mają problemy?
  • Dlaczego organiczne jedzenie wcale nie musi być drogie?
  • Po co komu biocertyfikaty?
  • Jakie są korzyści z bycia częścią kooperatywy? Dla sprzedających i dla kupujących?
  • Jak można się zapisać do kooperatywy? Czy trzeba za to płacić? I czy każdy może stać się członkiem kooperatywy?
  • Jakie są jeszcze Kooperatyw w Polsce? Ile ich jest w Polsce? Jak działają?
  • Co to jest Forum Suwerenności Żywnościowej Nyleni?

 

Strony i miejsca, o których mówimy w odcinku kooperatywy spożywcze

 

Podcastu możesz wysłuchać tutaj lub poprzez jakikolwiek program do podcastów. Możesz również odsłuchać go na moim kanale You Tube Jestem Zielona. Oglądając wideo zasubskrybuj proszę ten kanał – dzięki temu będziesz otrzymasz powiadomienie, gdy tylko pojawi się nowy film.

Pozdrawiam,

Agnieszka

 

Pin It on Pinterest

Share This