fbpx

Nie mają szefów ani prezesów. Zysk nie jest dla nich istotny. Tak działają polskie kooperatywy spożywcze. W zamian za poświęcony im czas oferują zdrową żywność oraz poczucie wspólnoty. Z Łukaszem Nowakiem z Poznańskiej Kooperatywy Spożywczej rozmawiam o idei kooperatyw, biocertyfikatach – a raczej ich braku, suwerenności żywnościowej, zaletach i wadach bycia członkiem kooperatywy i o tym, dlaczego organiczne jedzenie wcale nie musi być drogie.

O czym jest rozmowa? kooperatywy spożywcze

  • Czym różnią się kooperatywy od RWSów i projektu Lokalny Rolnik?
  • Czy polskie kooperatywy mają problemy?
  • Dlaczego organiczne jedzenie wcale nie musi być drogie?
  • Po co komu biocertyfikaty?
  • Jakie są korzyści z bycia częścią kooperatywy? Dla sprzedających i dla kupujących?
  • Jak można się zapisać do kooperatywy? Czy trzeba za to płacić? I czy każdy może stać się członkiem kooperatywy?
  • Jakie są jeszcze Kooperatyw w Polsce? Ile ich jest w Polsce? Jak działają?
  • Co to jest Forum Suwerenności Żywnościowej Nyleni?

 

Strony i miejsca, o których mówimy w odcinku kooperatywy spożywcze

 

Podcastu możesz wysłuchać tutaj lub poprzez jakikolwiek program do podcastów. Możesz również odsłuchać go na moim kanale You Tube Jestem Zielona. Oglądając wideo zasubskrybuj proszę ten kanał – dzięki temu będziesz otrzymasz powiadomienie, gdy tylko pojawi się nowy film.

Pozdrawiam,

Agnieszka

 

Thanks for signing up. You must confirm your email address before we can send you. Please check your email and follow the instructions.
We respect your privacy. Your information is safe and will never be shared.
×
×
WordPress Popup

Pin It on Pinterest

Share This