Podcast: Download (Duration: 36:17 — 33.2MB)
Odcinek 62
Z moim dzisiejszym gościem, biologiem molekularnym, doktorem biochemii, Małgorzatą Kalembą-Dróżdż porozmawiamy o zbieraniu roślin późną jesienią i zimą i wykorzystaniu ich w… kuchni. Z tego odcinka dowiecie się również, jakie chwasty jeść zimą i dlaczego warto w ogóle to robić. Łamiemy schematy i podpowiadamy, że chwasty jednak powinny być docenione!
Z moim gościem spotkałam się w sierpniu tego roku na konferencji. Zafascynowana wykładem Małgosi „Chwasty jako element zrównoważonej diety” postanowiłam z nią porozmawiać. Z rozmowy dowiecie się, dlaczego chwasty są tak niedocenianym, a tak potrzebnym elementem naszej kuchni. Zapraszam 🙂
Z tego odcinka dowiesz się:
- czym jest chwast i czy rzeczywiście jest niepożądanym gościem w ogródku,
- jak wykorzystać chwasty w kuchni,
- jakie rośliny można wykorzystywać w gospodarstwie domowym jesienią i zimą,
- czy wykorzystywane rośliny powinny być świeże,
- jak przygotować rośliny (w tym żołędzie i liście) do spożycia,
- jakie są zasady zbierania dzikich roślin (np. na polu czy w lesie),
- czy jedzenie dzikich roślin jest bezpieczne i na co zwrócić uwagę,
- o książkach kulinarnych Małgosi, które warto mieć w swojej kuchni.
O tych i wielu innych ciekawostkach na temat jadanych roślin rozmawiamy dziś z Małgosią. Podpowiadamy też, jakie chwasty jeść zimą. Zainteresował Cię ten temat? Posłuchaj!
Miłego zielonego dnia!
Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek
W podcaście mówimy o książkach Małgosi (do kupienia w większości księgarni internetowych):
- Kwiatowa uczta
- Jadalne kwiaty
- Pyszne chwasty
- Różane przepisy
- Smakowite drzewa
Zapraszamy też na bloga Małgosi Trochę Inna Cukiernia