Podcast: Download (Duration: 33:11 — 30.4MB)
Odcinek 84
W 2019 roku statystyczny Polak zjadł 61 kilo mięsa i chociaż jest to mniej niż w poprzednich latach, nadal jemy mięsa 2 razy za dużo niż jest to zalecane przez dietetyków.
Nie jem mięsa od 7 lat z różnych przyczyn. Wydaje mi się, że najpoważniejszą były po prostu przyczyny etyczne. Moja najbliższa rodzina zaakceptowała to bez zastrzeżeń. Powiedzmy… bo raz na jakiś czas słyszę, że coś sobie jednak wymyśliłam.
Nigdy nie będę narzucać nikomu, żeby przestał jeść mięso, czasami mogę zasugerować, żeby jadł tego mięsa mniej.
Mniej mięsa – taki jest tytuł książki, o której będę rozmawiać z jej autorką Sylwią Majcher.
Z tego odcinka dowiesz się:
- Dlaczego statystyczny Polak je za dużo mięsa (i co to znaczy)?
- Kim jest fleksitarianin?
- Dlaczego jedzenie mięsa/ przetworów mięsnych nie jest dobre dla planety?
- Co to znaczy “dobre mięso”?
- Co jest dobrze mieć w kuchni i czym jest aromatyczna piątka?
Miłego zielonego dnia!
Pozdrawiam, Agnieszka Zdunek
Linki do miejsc, o których opowiadamy w odcinku:
Jeśli wolisz oglądać, zapraszam Cię na YouTube Zielonej, gdzie umieściłam całą nasza rozmowę.